Majdanpek

Teritorija opštine Majdanpek smeštena je na obroncima Južnih Karpata u Istočnoj Srbiji, u vodotoku reka Dunav i Pek. Na 932 km2 nastanjeno je 23.704 stanovnika u dva gradska (Majdanpek, koji je administrativni centar i Donji Milanovac) i 12 seoskih naselja (Debeli Lug, Leskovo, Jasikovo, Vlaole, Rudna Glava, Crnajka, Klokočevac, Topolnica, Boljetin, Mosna, Golubinje i Miroč).

Graniči se sa opštinama Bor, Negotin, Kladovo, Golubac, Kučcevo, i Žagubica, a na saveru Dunavom, sa Republikom Rumunijom što joj daje status pogranične opštine. Majdanpečka opština jedna je od tri na čijoj je teritoriji Nacionalni park Đjerdap. Reljef opštine je pretežno brdsko-planinski. Najviši vrh je na malom Kršu – Garavan 929m nadmorske visine, grad Majdanpek leži na 250m nadmorske visine, a Donji Milanovac na 75m nadmorske visine. Klima je kontinentalna.

Ovi prostori su prvenstveno poznati po bogatstvu rude bakra i plemenitih metala. Ovde se rudarilo mnogo ranije nego u drugim delovima Evrope. Postoje materijalni tragovi stari 6000 godina koji ukazuju na iskopavanja rude na lokalitetima u Rudnoj Glavi. Zlatonosna reka Pek oduvek je privlačila ispirače zlata. Tradicionalan način ispiranja zlata se i danas neguje u pojedinim selima.

Proizvodni kapaciteti skoncentrisani su u gradskim sredinama. U Majdanpeku su to RBM, FBC, IPM-fabrika – “Zlatara” , a u industrijskoj zoni Donjeg Milanovca, u Mosni, to su IPM – fabrika “Megaplast”, FEP, Intra-lighting, Beomark industrija. Preduzetništvo je još u fazi razvoja i mahom su u pitanju uslužne delatnosti koje imaju primat nad proizvodnjom.

Priroda je bogato darovala ove prostore poklonivši im mnoge prirodne lepote i retkosti. Blizina i bogatstvo voda, brda obrasla gustom šumom u zaleđu, sve je to oduvek za stanovnike ovog kraja značilo izvor života.

Ljudi i običaji su još jedna osobenost ovog kraja. U pojedinim delovima opštine još uvek se neguju stari običaji vezani za praznike (Badnje Veče, Uskrs, Ðurdevdan, seoske slave i zavetine) što danas predstavlja pravo malo etnološko blago.

Specifičan i povoljan geografski položaj, bogato kulturno istorijsko nasleđe i običaji, prirodni resursi, Dunav i šume, brda i rudnici- sve je to opština Majdanpek.

Više o turističkim potencijalima Opštine Majdanpek možete saznati na zvaničnoj internet prezentaciji TOOM-a.


Pogledaj veću mapu