Vesti

Završen treći Sound and Visions festival

U nedelju, 1.jula, u Majdanpeku zvanično je završen treći Sound and visions festival koji je, uprkos za četvrtinu smanjenom budžetu, održao organizacioni standard postavljen realizacijom predhodna dva festivala. Svakom od autora je bilo omogućeno da prisustvuje festivalu i tako kroz direktan kontakt sa publikom vidi i čuje reakcije na svoj rad. U sklopu četiri glavna programa (Kratkometražni igrani film, Muzički program, Vizuelne intervencije i “Open source” i kreativnost u digitalnom domenu) i jednom sporednom programu- javnom razgovoru (Zvuk i vizije prostora) Majdanpek je ugostio devedestdvoje gostiju-autora.

U takmičarskom programu KRATKOMETRAŽNI IGRANI FILM u dve celovečernje projekcije prikazano je osam filmova iz regiona Ex-Yu zemalja i nagradu za najbolji film festivala dobio je film “Mezanin” Dalibora Matanića. Odluku o pobedniku je doneo tročlani žiri: Puriša Đorđević (predsednik), Saša Radojević i Petar Mitrić.

MUZIČKI PROGRAM je ove godine, na zadovoljstvo publike rođene 70tih, imao tri benda koja su obeležila alternativnu muzičku scenu ratnih godina, pa su tako grupe SUPERNAUT, PRESING i KAZNA ZA UŠI po prvi put svirale u Majdanpeku. Pored njih, sa podjednakim odzivom publike, nastupili su i bendovi: NAHTY (Niš), ANA NEVER (Subotica) i NEŽNI DALIBOR (Beograd).

U okviru programa VIZUELNE INTERVENCIJE izvedeni su radovi beogradskih umetnika: Aleksandrije Ajduković, Gorana Micevskog, Ivana Petrovića i Ivana Šujića. Oni su pored radova u OŠ”12. septembar” (Ivan Petrović – FOTOTAPET i Ivan Šujića – ZLATNE POLUGE) svoje radove postavili i u javnom prostoru (Goran Micevski – ZLATNE RIBICE i NITI) – u majdanpečkom gradskom parku i u prostoru između hotela Golden Inn i Samačkog hotela. Na kraju, Aleksandrija Ajduković je svoju seriju fotografija TIGRICE poklonila odabranim javnim ustanovama od opšteg društvenog značaja: OŠ”12. septembar” i Centru za kulturu Majdanpek.

Marko Nikolić, predavač i organizator programa “OPEN SOURCE” I KREATIVNOST U DIGITALNOM DOMENU, je ove godine pored uvodnog predavanja o “open source” fenomenu drugog dana održao radionicu kako napraviti muzičko delo uz pomoć “open source” softvera.

U okviru tradicionalnog izleta nazvanog INDUSTRIJSKI TURIZAM publika je, po veoma toplom vremenu i uz dosta problema s autobusima, obišla postrojenja Rudnika bakra Majdanpek. Na kraju, uprkos svemu, a najviše zahvaljujući neviđenim pejzažima Groblja guma ili Flotacijskog jezera, sve se završilo kako je i trebalo da bude – sa lepim uspomenama.

Organizator festivala UG “Zvuk i vizije” će na kraju leta objaviti DVD sa ovog festivala i promovisaće ga na sličnim kulturnim dešavanjima širom Srbije.

Majdanpek

02.07.2012.


Program “»Open source« i kreativnost u digitalnom domenu” u novom prostoru

Na ovogodišnjem festivalu “Sound and Visions” program “»Open source« i kreativnost u digitalnom domenu” seli se iz prostora velike sale u MZ u prostor bazena OŠ “12. septembar”, koji je dobro poznat publici po održanim koncertima  i izložbama. Jedan mali eksperiment uprave festivala.

Ne propustite da upoznate slobodni svet digitalnog audia na dva predavanja koja će biti održana prvog i drugog dana festivala u 18č. Predavanja su namenjena svima onima koji uživaju u slušanju muzike, ali takođe, i onima koji stvaraju audio sadržaje.

Prvog dana saznaćete na kojim lokacijama u sajber prostoru možete pronaći slobodne audio sadržaje, kako za slušanje tako i za kreaciju. Zatim, naučićete kako da prepoznate koji je sadržaj slobodan i kako se on traži.

Drugog dana upoznaćete se sa radnim tokom za stvaranje audio sadržaja uz pomoć slobodnog softvera na GNU/Linux operativnom sistemu. Radni tok će biti detaljno objašnjen kroz ugledne primere od strane Džonija Promisa, majdanpečkog autora koji svoju audio produkciju bazira na upotrebi slobodnog softvera i hardverskih instrumenata.


Završena selekcija programa Kratkometražni igrani film

 U programu Kratkometražni igrani film biće prikazano ukupno devet filmova iz Makedonije, Hrvatske, BIH i Srbije koji će se takmičiti za nagradu Zlatna damper guma i 50.000, RSD. Odluku o najboljem filmu festiva doneće tročlani žiri sastavljen od istaknutih filmskih radnika. Među selektiranim filmovima su filmovi koji su se prikazivali na najvećim svetskim filmskim festivalima a od devet filmskih projekcija sedam je premijerno u Srbiji. Aurori filmova su pored talentovanih studenata, ili tek svršenih studenata, istaknuti regionalni autori dugometražnih igranih filmova kao što su: Dalibor Matanić i oskarovac Danis Tanović. Filmovi će se prikazivati u dve devedesetominutne projekcije u petak i subotu. Najbolji film festivala bice proglašen u nedelju 1.jula u 21:00h.


 

Muzički program 3. Sound and visions-a

Svaki od tri festivalska dana 3. Multimedijalnog festivala „Sound and visions“  biće, kao i ranijih godina, začinjen koncertima probranih srpskih bendova.

Selekcija muzičkog programa nije mnogo odudarala od ideje koja je praćena na prethodna dva izdanja festivala. Iz „line up“-a se može videti da će druge i treće večeri svirati dva benda kojima će se posebno radovati „starija garda“.  U pitanju su Presing i Kazna za uši.

Zanimljivo je pomenuti da se bend Ana Never, reaktivirao nakon šest meseci pauze, specijalno za festival „Sound and visions“, što je velika čast za organizatore. Pored pomenutih bendova, publici će se predstaviti  i niški bend Nahty, ali i dobro poznate beogradske četvorke – Nežni Dalibor i Bitipatibi, bend koji u svojim redovima ima dvojicu majdanpečkih muzičara, koji već duži period žive i stvaraju u glavnom gradu.

Tokom tri dana, u Majdanpeku će svirati šest bendova. Satnica muzičkog programa:

PETAK / 29.06.

22:00 Nahty  / Niš 

23:00 Supernaut / Beograd

SUBOTA / 30.06.

22:00 Ana never / Subotica

 23:00 Presing  / Beograd

NEDELJA / 01.07.

22:00 Nežni Dalibor / Beograd

23:00 Kazna za uši / Beograd

Ulaz na koncerte, kao i na sve programe je SLOBODAN.